Technologie op maat van de Filippijnse boerenbevolking

Op het Filippijnse platteland zijn doorgaans weinig middelen voorhanden om bijvoorbeeld dieselgeneratoren of irrigatiepompen te kopen. Op die manier moeten arme boeren vaak met lede ogen toezien hoe heel wat rijstvelden ongebruikt blijven wegens watergebrek. Of ze moeten veel tijd en geld investeren in waterbevoorrading. Drie Filippijnse partners van Bevrijde Wereld engageren zich nu om goedkope waterpompen op waterkracht te introduceren op het platteland. Het project kaapte in 2007 alvast een ‘Ashden Award for Sustainable Energy’ weg, een belangrijke erkenning voor innovaties inzake alternatieve en duurzame energiebronnen.


De voorbije jaren verrichtte Roger Camps onderzoek naar duurzame en betaalbare innovaties voor arme boerengemeenschappen. Roger is in de Filippijnen aan de slag als coöperant van Bevrijde Wereld en het Philippine Network of Food Security Programmes (PNFSP), een nieuwe partner van Bevrijde Wereld. Samen met een team Filippijnse technici ontwikkelde hij in de Cordillera-regio onder meer drooginstallaties voor rijst. Ook werden molens in gebruik genomen om de graan- en maïsoogst te verwerken.

Hernieuwbare energie

Hernieuwbare energiebronnen als wind, water en zon zorgen telkens voor de aandrijving van de machines, net als mankracht – zo is er bijvoorbeeld de graanmolen die wordt aangedreven met menselijke pedaalkracht. Ook eenvoudige en zuinige kookinstallaties werden ontwikkeld, met houtafval of zonnewarmte als brandstof. Behalve de energiebesparing speelt nog een andere ecologische factor in dit verhaal: massale ontbossing in het verleden zadelde de bevolking namelijk op met waterschaarste en erosie van de landbouwgronden. Met het gebruik van alternatieve energiebronnen wordt verdere houtkap vermeden. Duurzaamheid staat dus centraal bij deze ‘aangepaste technologie’.

Ingenieuze waterpompen

Naast de energiezuinige kookvuren zijn ook de irrigatiepompen een succes. De nieuwe pompen zijn even eenvoudig als ingenieus. De pompen worden namelijk aangedreven door de stroming van de rivier – zo’n beetje vergelijkbaar met de aandrijving van een watermolen. Het revolutionaire aan deze pompen is dat ze geen diesel of elektriciteit nodig hebben. Waterkracht volstaat. De afgelopen jaren werden de pompen al ingezet in de Cordillera-regio. De techniek werd verder op punt gezet in het atelier ter plaatse. Eén pomp kan tot één liter water per seconde uit de rivier halen, goed voor zo’n 80 000 liter per dag. Met één pomp kan een halve hectare rijstoogst bevloeid worden. De waterpompen spelen bovendien een belangrijke rol in de waterbevoorrading van de huishoudens.

Met de pompen kunnen landbouwers ook in het (financieel moeilijke) droge seizoen gewassen verbouwen. Op die manier kan men enerzijds de voedselsituatie versterken, en anderzijds het gezinsbudget aanvullen met de verkoop van wat overblijft.  De pompen leveren niet enkel een flinke tijds- en kostenbesparing op. Ze dragen ook bij aan een stabieler inkomen en voedingspatroon bij de arme boerengemeenschappen.
Via het overkoepelende voedselnetwerk PNFSP worden de irrigatiepompen nu ook geïntroduceerd bij andere Filippijnse partners van Bevrijde Wereld. Die zijn alvast bijzonder enthousiast over de resultaten van de innovatieve waterpompen in de Cordillera. Eerst komt er een training voor medewerkers van de partnerorganisaties die mee in het project stappen. De training bevat onder meer een intensieve opleiding inzake metaalbewerking. Vervolgens gaan de cursisten zelf de baan op om hun kennis over te brengen bij boerengemeenschappen op het platteland.
 
Filip Polfliet
Communicatiemedewerker

www.bevrijdewereld.be

Steun Bevrijde Wereld via de Rock 'n Woll-sokkenactie! Gegarandeerd warme voeten en een goed gevoel vanbinnen! Het bestelformulier vind je hier.


 

Solidagro DOOR:

Deel dit artikel