The Big Greenwash Award hekelt groene labels als verkooptruc

Op 23 juni organiseert Climaxi de conferentie The Big Greenwash Circus. Samen met een heleboel partners wil Climaxi een aantal valse oplossingen voor het klimaatprobleem bij naam noemen.

The Big Greenwash Circus reikt ook een Greenwash Award uit aan spelers uit de financiële sector, labeling-industrie en koolstofhandel die groene praatjes verkopen. Iedereen kan meestemmen op de grootste greenwasher.


Is het wel zo groen en verantwoord?

The Big Greenwash Circus gaat gelijktijdig door met de Rio+20-top van de VN, waar het thema 'groene economie' centraal op de agenda staat.

Het vergroenen van de economie lijkt een wensbare optie, maar pakken deze oplossingen wel de kern van de klimaatproblemen aan?

In vier workshops komen nationale en internationale sprekers thema's binnen hun expertisegebied belichten: 1. Verantwoorde soja en GGO's, 2. Groene investeringen in de bankwereld, 3. Foute duurzaamheidslabels, 4. Koolstofhandel en Clean Development Mechanisms. Daarnaast staan een aantal spraakmakende documentaires geprogrammeerd. Bekijk hier het programma.

 

And the nominees are

De organisatoren nomineerden vijf bedrijven uit verschillende sectoren, die campagnes lanceerden rond zogenaamd duurzaam consumeren. Climaxi lichtte hun acties door, wees op het commercieel voordeel en het ontbreken van een echte groene denkwijze.

Op de website van Climaxi kan je stemmen voor het bedrijf dat volgens jou de award verdient.

 

1. VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing)

  • Waarvoor genomineerd: De duurzaamheidscampagne "Vlees van hier? Met plezier! Veilig, voedzaam, verantwoord" en het TV spotje over varkensvlees promoten vlees van eigen bodem. De boodschap is duidelijk: vlees van hier is goed voor het milieu want het beperkt de voedselkilometers.
  • Greenwash: Strategisch wordt verzwegen dat voor vlees van veevoeder van elders nodig is.

 

2. Round Table Responsible Soy (Ronde Tafel Verantwoorde Soja)

  • Waarvoor genomineerd: Het oprichten van het RTRS-label, een vrijwillige certificering opgesteld voor zogenaamde 'verantwoorde' soja. Deze soja zou volgens WWF de ontbossing moeten tegengaan. Maar dit label geeft een groen tintje aan genetisch gemanipuleerde RoundUpReady soja, resistent gemaakt tegen het onkruidgif van Monsanto.
  • Greenwash: Het label gaat ontbossing helemaal niet tegen en pesticidegebruik wordt evenmin verminderd. Bij de productie van 'verantwoorde' soja mogen vliegtuigen blijven spuiten tot over de huizen van mensen heen. Sojaplantages kunnen geen duurzame oplossing voor klimaatproblemen zijn of een verantwoorde grondstof bieden voor biobrandstoffen.

 

3. BNP Paribas

  • Waarvoor genomineerd: BNP Paribas investeert in omstreden bedrijven. Het verleende krediet aan het Indische mijnbouwbedrijf Vedanta Resources, dat in eigen land inheemse bevolkingsgroepen van hun land verdrijft en toxisch afval dumpt. Investeringsbedrijf Sakhalin Energy kreeg een lening om fase 2 van het Russische Sakhalin II olieproject te financieren. Het project bracht de plaatselijke fauna en flora enorme schade toe. Ook het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Freeport McMoran, die de grootste goudmijn ter wereld Grasbergmijn uitbaat in de Indonesische provincie Papoea, werd krediet verleend door BNP Paribas. Het mijnbouwbedrijf loost dagelijks zo'n 230.000 ton vervuild steengruis in Indonesische rivieren.
  • Greenwash: De bank pakt in haar communicatie uit met haar 'Corporate Social Responsibility' en duurzaam imago, maar onderzoek toont aan dat er steeds meer geïnvesteerd wordt in zeer vervuilende sectoren.

 

4. Forest Stewardship Council (FSC label)

  • Waarvoor genomineerd: FSC zou het beste label moeten zijn voor duurzame bosproducten. Om aan de groeiende vraag te voldoen worden ondertussen ook zeer grootschalige bosplantages gecertificeerd die niets met bossen te maken hebben. In tientallen landen krijgen controversiële bosbouwbedrijven het FSC-label terwijl ze lokaal op veel protest botsen omwille van steeds dezelfde problemen: landconcentratie, vervuiling en uitdrogen van rivieren, bodemuitputting, waterschaarste...
  • Greenwash: Consumenten in het Noorden willen een verantwoord product te kopen, maar weten niet dat het stuk FSC-gelabeld papier of hout dat zij in hun handen hebben op destructieve wijze tot stand kan gekomen zijn.

 

5. Oliebedrijf BP

  • Waarvoor genomineerd: De gigantische olieramp in de Golf van Mexico in 2010 en de erbarmelijke opkuis ervan. Ook eerdere olielekken en explosies in raffinaderijen zorgden voor heel wat leed. In Canada richt BP onmetelijke schade aan bij de controversiële ontginning van olie in teerzanden.
  • Greenwash: Als hoofdsponsor van de komende Olympische spelen biedt BP koolstofkredieten aan om alle transportemissies te neutraliseren tijdens de Spelen. Deze kredieten moeten ontwikkelingsprojecten met lage uitstoot ondersteunen in landen onder de evenaar. Zolang er elders bomen geplant worden en windmolens draaien, hoeft BP zich niet te bekommeren om haar eigen hoge CO2-uitstoot.


BRON:
Netwerk Bewust Verbruiken

Deel dit artikel