Twee jaar na de aardbeving: Haïtianen bouwen stilaan land weer op

Twee jaar na de aardbeving probeert Haïti er economisch weer bovenop te krabbelen. Niet eenvoudig in een land waar bijna 70¨% van de bevolking onder de armoedegrens leefde, nog voor de ramp in 2010 toesloeg.

Door de aardbeving werden ondernemingen, materiaal en voorraden in een klap weggevaagd. Vele huishoudens verloren hun kostwinners, spaargeld en onderkomen. De heropbouw van het lands economie zal nog jaren duren. Het Rode Kruis in Haïti ondersteunt alvast duizenden families bij de heropstart van een broodwinning.

Cybercafé

Mackenson St Louis (26) woont in het tijdelijk opvangkamp La Piste, de verblijfplaats van tientallen mensen met een auditieve handicap en hun gezinnen. Met de hulp van een beurs van het Rode Kruis kon Mackenson een gedeelte van zijn onderkomen inrichten als een succesvol cybercafé.

Met twee laptops en een generator heeft Mackenson naam gemaakt in zijn gemeenschap. "Ik heb mijn cybercafé in maart geopend en ben meteen beginnen flyeren", vertelt hij. "Die aanpak werkte en onmiddellijk was iedereen op de hoogte van mijn zaak. Nu krijg ik dagelijks zo'n 20 tot 30 klanten, maar omdat ik maar twee laptops heb, zijn de rijen soms lang."

Bezoekers betalen 20 gourdes, ongeveer 40 eurocent, voor een halfuur internettoegang. De meeste inkomsten vloeien meteen terug in de zaak om brandstof voor de generator en het internetabonnement te betalen. "Het cybercafé is mijn job, maar ik doe het ook voor het kamp", vertelt Mackenson. "Het is een grote steun voor de andere dove bewoners die voordien een gevaarlijke weg moesten oversteken om naar een ander internetcafé te gaan."

Moestuin

Naast innovatieve ideeën, buigen sommigen zich weer terug op hun vertrouwde kennis en vaardigheden om in hun inkomen te voorzien. Anne Dite Lina Pierre Louis (55) woont in Port-a-Piment en kreeg twee Rode Kruisbeurzen van telkens 250 dollar. Ze zegt dat het geld haar leven veranderde. "Met de eerste beurs konden we spullen kopen die we heel dringend nodig hadden. Met de rest van het geld kochten we drie geiten", vertelt ze. "Dankzij de tweede beurs konden we in landbouw investeren."

Anne nam deel aan een landbouwtraining, in afwachting van haar tweede beurs. "Ik heb altijd aan landbouw gedaan", vertelt ze. "Toch heb ik nieuwe dingen geleerd in de training, zoals hoe je een moestuin kan opstarten. Dat heb ik dan ook met de beurs gedaan: ik huurde een veld om meer opbrengst te krijgen en verbouw ook groenten in mijn eigen tuin."

Anne denkt dat de groenten een goed inkomen kunnen opleveren. "Met dat geld wil ik mijn huis repareren en mijn kinderen naar school sturen. Zeven kinderen gaan nog steeds naar school, maar het is heel erg duur."

Heropbouw

Ook Felisma Exil kon via het Rode Kruis een nieuwe start maken. Door de aardbeving verloor hij zijn huis en kwam hij in een kamp terecht. Een paar maanden later kon hij bij het Rode Kruis aan de slag om tijdelijke onderkomens te bouwen. Dat bracht hem op een idee om puin te recycleren tot bouwmateriaal. Nu staat hij aan het hoofd van een groot team, van wie de meesten ook hun huizen en familieleden verloren tijdens de ramp. Samen produceren ze verschillende soorten bouwmateriaal.
Felisma's job zorgt weer voor een inkomen. "Normaal gezien is het in dit land heel erg moeilijk om werk te vinden", vertelt hij. "Zoals je kan zien zijn de mannen nu heel blij dat ze een baan hebben. We voelen ons al veel beter."

Meer weten over de hulpverlening van Rode Kruis-Vlaanderen in Haïti?

Bekijk ook dit filmpje over de beurzen van het Rode Kruis voor kwetsbare families.

Deel dit artikel