UNESCO-onderwijsrapport pleit voor meer kwalitatieve leerkrachten

 
kenya schoolbanken vvob
[Foto: Healthy Learning Programma van VVOB]


Uit het jaarlijkse Unesco Onderwijsrapport,  dat de wereldwijde inspanningen voor het bereiken van de 'Education for All' doelstellingen opvolgt, blijkt dat eén op vier schoolgaande jongeren in arme landen niet in staat is om ook maar een enkele zin te lezen.

'Het volstaat dus niet om kinderen enkel maar op de schoolbanken te krijgen. Het rapport bevestigt dat goede leerkrachten de sleutel zijn tot verbetering', aldus VVOB, dat overigens goede punten kreeg in het Unesco-rapport.

Het toonaangevende 'Education for All Global Monitoring Report' wordt jaarlijks uitgebracht door UNESCO en is het instrument bij uitstek om de status van onderwijs in de wereld te evalueren. Het volgt de voortgang en identificeert effectieve beleidshervormingen en goede praktijken inzake de 'Education for All (EFA)' doelstellingen, en bevordert internationale samenwerking ten behoeve van het onderwijs.

Uit het 11de 'Education for All Global Monitoring Report - Teaching and learning: Achieving quality for all' blijkt dat veel landen tegen 2015 de EFA doelstellingen niet zullen behalen, en dat we afstevenen op een globale leercrisis die de internationale gemeenschap 95 miljard euro per jaar kost.

Tien procent van de totale uitgaven voor het basisonderwijs gaat verloren aan de slechte kwaliteit van onderwijs dat er niet in slaagt kinderen iets te leren. Eén op vier schoolgaande jongeren in arme landen is niet in staat om ook maar een enkele zin te lezen.

Het rapport concludeert dat goede leerkrachten de sleutel zijn tot verbetering, en roept regeringen op om dringend actie te ondernemen met hervormingen die tegemoet komen aan de noden van zij die het het meeste nodig hebben.


Gezond leren met VVOB


Unesco doet enkele aanbevelingen om de leercrisis te stoppen. Een belangrijke strategie is het voorzien van kwalitatieve leerkrachten. Hiervoor moet de opleiding van leerkrachten verbeterd worden, zodat alle kinderen iets kunnen bijleren.

Het rapport erkent tevens VVOB, de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische bijstand, als expert inzake professionele ontwikkeling van leerkrachten. 

De vaardigheden van leerkrachten moeten worden bijgespijkerd door voortdurende opleiding, bijvoorbeeld training om zich bij te scholen in nieuwe les- en leermethodes. Het is in deze context dat VVOB als eerste Vlaamse organisatie wordt opgenomen in het verslag, met een goede praktijk uit één van haar programma's:


"The Healthy Learning programme, also in Kenya, uses in-service support to primary school teachers to improve pupils' understanding of health and nutrition through active teaching and learning methods.

The programme, initiated in 2008 by the Ministry of Education in partnership with the Flemish Association for Development Cooperation and Technical Assistance, includes short training workshops, on-the-job support, exchange visits and practical school projects.

Rather than changing the curriculum or introducing new topics, it encourages active teaching and learning approaches within the existing curriculum through practical school-based activities, such as school gardens, agroforestry technology, livestock development and water management, making use of locally available resources at school and district levels.

The programme, being implemented in 163 public primary schools in disadvantaged arid and semi-arid areas, has been found to be relevant and effective." (p. 245)


Tom Vandenbosch, Education Advisor bij VVOB reageert: "Het rapport bevestigt dat, om de wereldwijde leercrisis op te lossen, het niet volstaat om kinderen enkel maar op de schoolbanken te krijgen. We moeten ervoor zorgen dat alle kinderen gelijke leerkansen krijgen, ongeacht hun geslacht of achtergrond.

Goede leerkrachten zijn natuurlijk van cruciaal belang om kinderen dergelijke kansen te bieden door effectieve leerprocessen. Daarom richten VVOB en haar partners zich op de ontwikkeling van leerkrachten in al hun programma's over de hele wereld.

Het 'Healthy Learning' programma in Kenia is maar één voorbeeld van hoe leerkrachtontwikkeling echt het verschil kan maken in het leven van kinderen. Het is bemoedigend om erkenning te krijgen in zo'n belangrijk en toonaangevend rapport".Meer info:


VVOB DOOR:

Deel dit artikel