Vers van de pers: het meinummer van MO*

MO94kleinKorte inhoud MO*94 (verschijningsdatum: 25 april 2012).

Wil u een gratis proefnummer of een abonnement, klik hier.

DE GEOPOLITIEK VAN ONDERZEEËRS: Destructief, alomtegenwoordig en top secret
Een kwart van alle landen in de wereld onderhoudt een onderzeebootvloot. Ook anno 2012 blijven onderzeeërs van cruciaal belang voor nucleaire afschrikking, spionage en asymmetrische oorlogsvoering. Een overzicht van de geopolitieke hotspots waar onderzeeërs heer en meester zijn.

POLITIEGEWELD IN BELGIË: 'Zeg dat je een makaak bent of ik sla harder'
MO* brengt politiegeweld in ons land in kaart. De politie zelf ontkent de problemen niet en suggereert hoe ze kunnen worden verholpen. Vraag is of de politiek mee aan die kar wil trekken.

DE DUISTERE TOEKOMST VAN DE BOLIVARIAANSE REVOLUTIE: Adelante comandante!
In oktober kiezen de Venezolanen een nieuwe president. Het linkse boegbeeld Hugo Chávez wil zichzelf opvolgen, maar de man is ziek, terminaal zelfs, wordt gefluisterd. Ondertussen zit de klad in de Bolivariaanse revolutie. De verzamelde oppositie maakt zich op voor de grote ommezwaai, maar of die er ook komt, is ver van zeker.

WERELD BUIGT ZICH OVER SOMALIË: Vijftiende keer, goede keer?
Op 23 februari kwamen afgevaardigden van meer dan vijftig landen op uitnodiging van de Britse premier David Cameron bijeen in Londen om zich te buigen over de toekomst van Somalië. MO* sprak een maand na de conferentie met Koen Vervaeke, directeur van de European External Action Service (EEAS) van de EU, over die jongste internationale poging tot vrede en stabiliteit in Somalië.

INTERVIEW MET TAALWETENSCHAPPER WALTER BENN MICHAELS: 'Aandacht voor diversiteit verbergt groeiende ongelijkheid'
De Verenigde Staten doen er alles aan om discriminatie op basis van afkomst, huidskleur of geslacht te bestrijden. 'Maar steeds meer mensen beginnen zichzelf te zien als slachtoffers van uitbuiting in plaats van discriminatie', zegt taalwetenschapper Walter Benn Michaels. Volgens hem is dat de hoogste tijd, want 'de volledige economische groei van de voorbije veertig jaar is alleen ten goede gekomen aan de rijkste tien procent van de Amerikaanse bevolking'. Michaels geeft op 7 mei een MO*lezing.

INTERVIEW MET SAMMY BALOJI: Beelden als bruggen met Congo
Hijzelf wil niet zozeer de beeldvorming over Congo veranderen, maar bestaande beelden in vraag stellen. Wat weten Congolezen over hun eigen geschiedenis en hoe kijken Belgen naar hun koloniale verleden? Dat zijn de vragen die de jonge fotograaf-kunstenaar Sammy Baloji drijven.

STAATLOOS IN EUROPA: Mijn thuis is nergens
Ze kunnen niet legaal werken, stemmen, een arts bezoeken, reizen. Ze bestaan niet voor de wet, en dus nemen ze niet deel aan het openbare leven. Nergens in de wereld hebben ze verblijfsrecht. Els Duran en Evelien Vehof reisden de wereld rond om enkelen van de 12 miljoen staatlozen te portretteren.

QATAR IS EEN MERK
Nogal wat Midden-Oostenwaarnemers trokken het voorbije jaar de wenkbrauwen op bij het zien van zoveel Qatarees aplomb op politiek vlak in de woelige Arabische regio. Complottheorieën over religieuze agenda's en economische eigenbelangen passeerden snel de revue. MO* ging te rade bij de echte kenners en polste waar het nu echt om gaat.

1 MEI: Feest met een schaduwkantje
Leven met een handicap is geen sinecure in Afrika. Werk vinden is een probleem, zonder overleef je niet. Gertrui Steyaert portretteert "verworpenen der aarde" in hun arbeidsomgeving.

RIO+20: James Thornton, advocaat van de aarde
Een gezonde planeet is mogelijk volgens de Amerikaanse advocaat James Thornton. Daarom richtte hij ClientEarth op, een ngo die de wet inzet als instrument in de strijd voor positieve sociale verandering.

COMPONIST EN SAXOFONIST FABRIZIO CASSOL: Een wereld vol mysterie en vreemd fruit
Jazz was wereldmuziek lang voor de term uitgevonden werd. Er is in België wellicht niemand die dat beter begrijpt en in hedendaagse klanken vormgeeft dan Fabrizio Cassol: de saxofonist van Aka Moon, de componist van Alain Platels jongste dansvoorstellingen, en zoveel meer. Een portret van een componist die overal is, in de hemel, op de aarde en op alle plaatsen.

En verder

 • De lange schaduw van Brazilië
 • Eilanden betalen het gelag
 • Marokko zakt in index persvrijheid
 • Geloven in sprookjes
 • De permanente revolutie
 • Nucleair oplapwerk in Oekraïne
 • Grootste steenkool- en gasvondsten in Mozambique
 • "Open source" geneesmiddelen tegen verwaarloosde ziektes
 • Masdar: stad van de toekomst?
 • China's kijk op het klimaat
 • En nog veel meer...

 

Schrijf u in op onze wekelijkse nieuwsbrief via www.MO.be.
Volg ons op Facebook via www.facebook.com/mondiaalnieuws.
Volg ons op Twitter via www.twitter.com/mondiaalnieuws.

MO*. Uw maandelijks mondiaal magazine. www.MO.be

Deel dit artikel