Vrede vzw veroordeelt racistisch en antisemitisch geweldPersbericht - Zaterdag 24 mei vond er een verschrikkelijke aanslag plaats in het Joods Museum in Brussel. Er vielen drie doden. Een vierde slachtoffer is zwaar gewond. Over het waarom van de aanslag tasten we nog in het duister. Vrede vzw veroordeelt deze aanslag met klem en zegt: neen aan de intolerantie, neen aan het antisemitisme, neen aan het racisme! 

 De aanslag vond plaats op het ogenblik dat het Palestijnse solidariteitsfeest 'Yalla Palestina' doorging in het Brusselse Jubelpark. Onder het talrijk opgekomen publiek toonden velen zich duidelijk geshockeerd over de aanslag.

Pierre Galand van de Association Belgo Palestinienne en Ludo De Brabander van Vrede vzw veroordeelden in hun toespraken namens de organisatie de aanslag in duidelijke bewoordingen. "We veroordelen deze schandalige en criminele aanval. We zijn solidair met zij die in België de democratie verdedigen die toestaat dat we naast elkaar kunnen leven in een land dat het onze is. Neen aan de intolerantie, neen aan het antisemitisme, neen aan elke vorm van racisme", aldus Pierre Galand.

Vrede vzw betreurt dat sommige politici misbruik maken van deze aanslag om haatboodschappen te verspreiden en proberen de legitieme strijd voor de Palestijnse rechten in diskrediet te brengen.

Premier Netanyahu – zonder over alle informatie te beschikken – beweert dat de aanslag het resultaat is van de gevoerde hetze tegen de Joden en hun staat. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman beweert zelfs dat de aanslag het gevolg is van de "voortdurende oproepen om Israël en Israëlische producten te boycotten" wat volgens hem gelijk staat aan antisemitisme.

Als actieve organisatie binnen de BDS-beweging (Boycott, desinvesteringen en sancties) die zich richt tegen het bezettingsbeleid van de Israëlische regering verwerpt Vrede vzw deze beschuldiging uit de mond van politici die hun hele politieke loopbaan in het teken van haat en racisme hebben geplaatst. Het is schandalig dat ze op die manier een gruwelijk drama proberen te recupereren om hun eigen beleid van discriminatie, kolonisatie en repressie in de Palestijnse gebieden te vergoelijken. Avigdor Lieberman is de politicus die in 2004 nog met een plan op de proppen kwam om Israël te zuiveren van zijn Arabische onderdanen.

Vrede vzw vraagt dat de Israëlische regering en haar verdedigers consequent zijn en zich even verontwaardigd tonen op aanslagen tegen de onschuldige Palestijnen die elke maand vallen.

Op 15 mei – de dag van de Nakba, de herdenking van de etnische zuivering van Palestina in 1948 – executeerde het Israëlische leger twee minderjarige Palestijnen die protesteerden tegen de bezetting aan de Ofer gevangenis. Sinds begin 2014 zijn er al tien Palestijnse burgerdoden gevallen. Vorig jaar waren dat er 22 van wie 14 tijdens protestacties.

De BDS-beweging strijdt tegen racisme en voor het respect van het internationaal recht en de mensenrechten. Het gaat om een geweldloze campagne die consumenten, bedrijven alsook regeringen tot actie wil aanzetten. Deze campagne heeft dezelfde legitimiteit als de acties tegen de Apartheid in Zuid-Afrika.

We aanvaarden niet dat op de rug van onschuldige slachtoffers verklaringen worden gebracht die louter tot doel hebben om de kritiek op de Israëlische kolonisatie en mensenrechtenschendingen in de kiem te smoren.

 

 

Deel dit artikel