WEF-tegenstanders betogen in heel Zwitserland

Voor het eerst in de 34 jaar dat het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos plaatsvindt, zullen ngo’s niet in het Zwitserse skioord zelf actie voeren. Wie wil betogen in Davos, moet zich eerst door de politie laten fouilleren en komt op een lijst van “extremisten” terecht. Daarom gaan de demonstraties tegen het WEF door in heel de rest van Zwitserland.


“Tijdens het WEF worden onze basisrechten niet gerespecteerd, en nog minder het recht om te betogen”, blaast Danielle Jenni van de Zwitserse Groenen verontwaardigd. Jenni is coördinator van de demonstraties die ngo’s in Zwitserland houden tegen het WEF.

Zwitserse ngo’s organiseren daarom in heel Zwitserland demonstraties om hun ongenoegen te uiten over de jaarlijkse ontmoeting tussen ’s werelds machtigste ondernemers en politici.

Het voorbije weekend werden al verschillende acties gehouden, waaronder een demonstratie in de noordwestelijk gelegen stad Reconvillier. Daar hielden honderden vakbondslui een optocht tegen de beslissing van het bedrijf Swissmetal om er de fabriek, een belangrijke lokale werkgever, te sluiten.

De mars van de metaalarbeiders en hun families symboliseert het groeiende verzet tegen “de arrogantie en invloed van economische macht”, zeggen de organisatoren.

Deze week zijn nog andere demonstraties tegen de meeting in Davos gepland, in hoofdstad Bern en in andere steden als Bazel, Sankt Gallen, Luzern, Chur, Thun en Lugano.

De meeting van het WEF in Davos vindt dit jaar plaats van 25 tot en met 29 januari.

Tegenstanders van de jaarlijkse WEF-bijeenkomst zien het als “een privaat forum waar machtige mannen (en zeer weinig vrouwen) elkaar ontmoeten om politieke prioriteiten vast te leggen en over grote economische deals te onderhandelen”, analyseert Iris Widmer van de Zwitserse vleugel van de internationale actiegroep ATTAC.

Volgens Widmer zijn de gevolgen van die beslissingen dagelijks te zien in de oorlog tegen Irak, de armoede en honger in talloze landen van het Zuiden, de afbraak van de sociale zekerheid in de landen van het rijke Noorden, overweldigende werkloosheid, de vernietiging van het milieu, en de ongekende winsten van transnationale bedrijven.

Voor het zevende opeenvolgende jaar organiseert ATTAC Zwitserland een congres genaamd ‘Het Andere Davos’. Dit jaar is het onderwerp van deze alternatieve top de ‘Oorlog tegen Armoede’, zoals die door de G8, de groep van de acht machtigste landen ter wereld, werd gelanceerd in 2005. De vraag is of deze ‘oorlog’ niet eerder een nieuwe imperialisme met zich zal meebrengen.(JV/PD)

IPS DOOR:

Deel dit artikel