'Wie vecht voor de vrijheid van Marwan Barghouti en de onafhankelijkheid van Palestina zal op een dag fier zijn op zichzelf'

Verslag van de conferentie met Fadwa Barghouti op Manifiesta

Op 20 september organiseerden intal en Geneeskunde voor het Volk (GVHV) op ManiFiesta een conferentie met Fadwa Barghouti. Na enkele vragen van Hanne Bosselaers (GVHV), sneed de advocate en echtgenote van de opgesloten leider Marwan Barghouti een hele reeks thema's aan. De emoties waren voelbaar, maar stonden een gedachtewisseling over mogelijke acties van internationale solidariteit niet in de weg.Israëlisch geweld tegen Gaza en de situatie op de Westelijke Jordaanoever


De eerste vraag ging over de situatie op de bezette Westelijke Jordaanoever, toen Israël zijn offensief op Gaza lanceerde. Fadwa Barghouti antwoordde in het Arabisch. Hassan Al Balawi, de verantwoordelijke van de Palestijnse handelsmissie in België, zorgde voor de vertaling naar het Frans. Volgens Barghouti heeft het Israëlisch geweld tot doel om de vastberadenheid en sterkte van de Palestijnen te vernietigen.

En meer specifiek, was één van de echte doelstellingen van Israël om de Palestijnse regering van nationale eenheid schade toe te brengen. Die regering was het resultaat van de wil van verschillende fracties binnen de Palestijnse samenleving om een gemeenschappelijk front te vormen. Israël lanceerde zijn offensief met het doel om die eenheid weg te blazen maar slaagde er niet in. Barghouti uitte de hoop dat de verdeeldheid die onder het Palestijnse volk ontstaan was vanaf nu goed en wel tot het verleden behoort.

Een tweede doelstelling was om Israël uit zijn isolement te halen, waarin het beland is door het voorzetten van bezetting en kolonisatie. "Israël wil tegelijkertijd 'vrede', 'veiligheid', 'bezetting' en 'kolonisatie'", gaf Barghouti aan. "Voor ons is het duidelijk dat het onmogelijk is om alle vier tegelijkertijd na te streven. Israël moet kiezen: wil het vrede en veiligheid? Dan moet de bezetting en kolonisatie stoppen."

Tijdens het offensief gaf de Israëlische regering aan dat het doel was om de tunnels en de bewapening van Hamas te stoppen. Maar ook daarin faalde Israël: de tunnels bestaan nog altijd en de Palestijnen in Gaza weten goed genoeg hoe ze zelf hun eigen raketten kunnen maken.

In elk geval was het doel van Israël om van Gaza een zeer zwakke regio te maken en om de Westelijke Jordaanoever nog meer om te vormen tot een collaborerende regio, met een sterkere coördinatie tussen de Israëlische veiligheidsdiensten en de Palestijnse politiemacht.

Tel-Aviv heeft ook geprobeerd om de Palestijnse samenleving te vernietigen. "Gedurende de moordende oorlog ontstond een gevoel van angst en onveiligheid binnen Gaza en op de Westelijke Jordaanoever. Vreedzame solidariteitsmarsen op de Westelijke Jordaanoever werden steeds op een brutale manier onderdrukt." Toch uitte Barghouti de hoop dat dit de volharding van het Palestijnse volk om zijn onafhankelijkheid na te streven niet zou verzwakken. "Het is niet omdat vrijheidsbewegingen onderdrukt worden, dat vrijheid geen kans tot overwinnen heeft", voegde ze eraan toe.
BRON:
Intal

Deel dit artikel