"Wij zullen deze vakbond niet aanvaarden"

Stel: je werkt in een textielbedrijf en richt samen met enkele collega's een vakbond op. Na 3 dagen vallen de eerste ontslagen: eerst bij de vakbondsmilitanten, later volgen de gewone leden. Kan niet, denk je? Wel bij King Yong, een 'maquila' in Nicaragua, waar op 22 maart 2004 een vakbond werd opgericht. Een vakbond die nu onze solidariteit hard nodig heeft.


Terrorisme

Ze werkten 70 uur per week voor 65€, vielen flauw van de warmte, werden uitgescholden,... voor de arbeiders van King Yong kon het niet langer. Ze richtten hun vakbond Stufeky (Sindicato de Trabajadores Union y Fuerza de la Empresa King Yong) op. Maar de bedrijfsleiders reageerden met een droge: "We zullen deze vakbond niet aanvaarden".

Maquila's

King Yong is één van de vele ‘maquila’s’ van Centraal-Amerika. Deze bedrijven zijn gevestigd in de vrijhandelszones van ondermeer Centraal-Amerika. De -voornamelijk- buitenlandse bedrijven betalen er geen belastingen en krijgen tal van andere voordelen. Ze stellen er ongeschoolde arbeidskrachten te werk die voor een laag loon in veelal slechte arbeidsomstandigheden kleren stikken. De kledij wordt daarna uitgevoerd naar Amerika, Europa en Azië.

Geslagen

Op 23 april wordt Isabel Ticherino, na zes maanden dienst, ontslagen.

Isabel vertelt: " De vakbond werd op legale manier opgericht. De ontslagen gaan in tegen de wettelijke bescherming die vakbondsmilitanten uit de Raad van Beheer, genieten. Bij onze aanwezigheid voor de poorten van het bedrijf werden verschillende militanten, waaronder vrouwen, door de gewapende bewakers geslagen. King Yong beschuldigde ons van terrorisme en blijft beweren dat de vakbond geen legaal karakter bezit. De vakbondskaart van een kameraad, werd hem afgenomen en vernietigd."

Rondhangen

Het Nicaraguaanse Ministerie van Arbeid bezocht King Yong meermaals. De bedrijfleiders waren echter niet onder de indruk van de zware schendingen van het arbeidsrecht die hen ten laste werden gelegd.

Toen het Ministerie hen wees op het onmenselijk aantal overuren en het feit dat de werknemers hiervoor niet correct vergoed werden, was het antwoord: " De late uren die werden geregistreerd, zijn geen teken dat de werknemers nog aan het werk waren. Het duidt er wel op dat de mensen na de uren wat rondhangen in fabriek om met elkaar te praten en elkaar te leren kennen."

King Yong produceert ondermeer voor twee enorme warenhuisketens, Wal-Mart en Kohl’s, berucht om hun slechte arbeidsomstandigheden. Vanuit deze hoek kunnen de werknemers dus ook geen steun verwachten.

Actie!

De (ontslagen) vakbondsmilitanten, blijven niet bij de pakken zitten. Binnen het bedrijf werven ze steeds meer leden. Ze dienden ook een klacht in bij de IAO (Internationale Arbeidsorganisatie). Daarnaast vragen ze internationale steun in hun strijd tegen deze arbeidspraktijken. Ze worden bij hun acties gesteund door La Mesa Sindical de la Maquila Nicaragua (MSLN), een partnerorganisatie van FOS.

FOS-Socialistische Solidariteit roept samen met Schone Kleren Campagne, ABVV en VIVA-SVV op tot solidariteit met de werknemers van King Yong. Deze oproep wordt gelanceerd tijdens de Slotmanifestatie van GentOndersteBoven, in de Vooruit in Gent op 17 april vanaf 16u. Meer info over het verloop van de actie, vindt u vanaf dan op de website van FOS.

Deel dit artikel