Zoete comeback van suikerrietteelt

In de Filippijnse Cordillera-regio ondersteunen de Provincie Oost-Vlaanderen, Bevrijde Wereld en haar partnerorganisatie CDPC een initiatief om de productie van suikerriet te stimuleren. Voor landbouwers is de teelt van suikerriet een welkome aanvulling van het gezinsinkomen. Als gezinnen minder geld besteden aan de aankoop van suiker, blijft er namelijk meer geld over voor andere levensmiddelen. Het suikerriet-project past in een programma dat ondervoeding in de regio wil terugdringen.

filippijnen_dsc9046Landbouwgezinnen kochten de afgelopen decennia steeds meer industrieel geproduceerde suiker. Op die manier ging men steeds meer geld besteden aan dit onmisbare basisingrediënt, wat men voordien zelf produceerde. Een gezin consumeert gemiddeld 96 tot 144 kilo suiker per jaar, goed voor 80 à 125 euro per jaar.

Het project van Bevrijde Wereld moedigt gemeenschappen aan om suikerriet te gaan verbouwen, of indien mogelijk de productie te verhogen. Bevrijde Wereld en CDCP focussen in eerste instantie op het raffineren tot suiker. Als het riet op de juiste manier wordt verwerkt, kan de suiker een tweetal jaar bewaard worden.

Ongeveer tweederde van de oogst is bestemd voor de productie van suiker. Ongeveer een derde is bestemd voor het maken van een traditionele wijn. De wijn is een belangrijk onderdeel van feesten, huwelijken en het rituele bezegelen van vrede bij stammentwisten. De productie van de traditionele suikerwijn nam de afgelopen decennia sterk af. Wijn ruimde plaats voor geïmporteerde gin, een populair drankje in de Filippijnen.

Training

Het programma omvat een training waarin vertegenwoordigers van boerenorganisaties uit de hele regio zich bijscholen over het telen en verwerken van suikerriet. De cursisten leren onder meer dat vijfentwintig planten zo'n 15 kilo suiker opleveren. Op een stuk grond van 150 m² kan genoeg riet verbouwd worden om een familie van zes personen van suiker te voorzien. Na de lessenreeks geven de deelnemers hun kennis door aan hun de landbouwers in hun eigen gemeenschap. Ook vrouwen nemen actief deel aan de opleidingen.

Lesgever Dagson Buyagan benadrukt het belang van een integrale aanpak, met zorg voor het hele productieproces, van aanplant tot verwerking. "Suikerriet heeft direct zonlicht nodig. Op een helling is een afstand nodig van anderhalve meter tussen elke plant, op een vlak stuk grond volstaat een meter. Het duurt minstens twaalf maanden voor het nieuwe suikerriet klaar is voor de oogst. Voor oudere planten is dit slechts negen maanden. De verwerking van het riet moet binnen vierentwintig uur na de oogst gebeuren."

Duurzame aanpak

Tijdens het verwerkingsproces verhit men de rietstengels. Lokale gemeenschappen worden aangemoedigd om bamboe te gebruiken in plaats van hout. Ook het restproduct van het riet kan dienen als brandstof. Op die manier tracht men verdere ontbossing te beperken. Ook de traditionele ovens kregen een grondige opknapbeurt, met een schoorsteen en een ventilator. De ovens verbruiken nu heel wat minder brandstof.

Ondertussen zag ook de lokale overheid het belang van een verbeterde suikerproductie. Het programma van Bevrijde Wereld en CDPC werd opgenomen in een driejarig ontwikkelingsplan. En ondertussen tonen ook andere regio's interesse in de opleiding.

www.bevrijdewereld.be

infofiche-met-partners-2009web650

Solidagro DOOR:

Deel dit artikel