Image
Vrouwen juichen op COP

Historische beslissing: klimaatschadefonds officieel in werking

Resultaat

Een staande ovatie op de openingsdag van de VN-klimaatconferentie COP28 in Dubai. Want het klimaatschadefonds is officieel in werking gezet. Zo’n fonds vergoedt slachtoffers na klimaatrampen. “Een historische beslissing”, juicht 11.11.11-klimaatexpert Kiki Berkers. En zo ook meteen een goede start van COP28.

Image
Vrouwen juichen op COP
"Het klimaatschadefonds is een historische beslissing die 30 jaar muurvast zat", zegt Kiki Berkers, 11.11.11-klimaatexpert, vanop de COP28.

Tijdens de vorige klimaattop COP27 in Sharm-el-Sheik werd, onder stevige druk van het middenveld en activisten, een akkoord bereikt over de oprichting van een klimaatschade- of Loss and Damage-fonds. Zo’n fonds kan financiële middelen uitkeren aan kwetsbare landen die schade en verliezen hebben geleden na klimaatrampen. Nu, op de openingsdag van COP28, is het klimaatschadefonds ook officieel in werking getreden. 

“Een historische beslissing die 30 jaar muurvast zat.​ En een stap voor meer klimaatrechtvaardigheid”, zegt 11.11.11-klimaatexpert Kiki Berkers vanuit Dubai. 

Rijke landen moeten voortouw nemen

"Maar toch blijft de verantwoordelijkheid om een bijdrage aan het fonds te leveren te vrijblijvend. Dat moet op COP28 nog aangepakt worden", zegt Kiki kritisch. Enkele landen gaven wel meteen het goede voorbeeld. De Verenigde Arabische Emiraten, het gastland van de klimaattop, legden meteen een belofte van 100 miljoen dollar op tafel. Ook Duitsland (100 miljoen dollar), het Verenigd Koninkrijk (60 miljoen pond) en de Verenigde Staten (17,5 miljoen dollar) leverden meteen een bijdrage aan het fonds. “Een positief signaal van leiderschap, want we moeten van miljoenen naar miljarden.”

Vlaanderen geeft geen extra klimaatsteun. Nochtans zouden alle rijke industrielanden het voortouw moeten nemen bij het financieren ervan, aangezien zij, met hun historisch grote CO2-uitstoot, de grootste verantwoordelijkheid voor de klimaatcrisis dragen. Dat terwijl mensen en landen met de minste verantwoordelijkheid wel de grootste klappen ontvangen. 

Image
Onderhandelingen op COP28
Wereldleiders kwamen tot een overeenstemming hoe het klimaatschadefonds eruit zal zien. Toch zijn er nog heel wat beperkingen die tijdens COP28 moeten aangepakt worden. © COP28

Beheer door Wereldbank baart zorgen

Daarnaast werd ook beslist dat de Wereldbank het fonds gedurende de eerste vier jaar zal beheren. En dat baart zorgen. De instelling staat immers bekend om haar weinig transparante werking. Ook financiering in de vorm van leningen, waardoor landen zich net dieper in de schulden werken, en de ondemocratische werking doet wenkbrauwen fronsen. 

“Kwetsbare gemeenschappen moeten makkelijk en direct toegang hebben tot het fonds wanneer ze hun hebben en houden verliezen na extreme weersomstandigheden of andere klimaatrampen,” aldus 11.11.11-klimaatexpert Kiki Berkers. 11.11.11 blijft daarom druk zetten voor de naleving en rechtvaardigheid van het fonds.