ECUADORIANEN STOPPEN OLIEWINNING IN DE AMAZONE

Image
Inheemse vrouwen strijden om Yasuni te beschermen tegen olie-ontginning.

Samen met de bevolking en met activisme kunnen we de rechten van de natuur en van de mensen beschermen.

“Met activisme hebben we de uitbuiting van mens en natuur door de olie-industrie gestopt in één van de meest waardevolle gebieden op aarde.” 11.11.11-expert Freya is terecht trots als ze vertelt over een groot succes van onze partners in Ecuador. Daar blijft, na een strijd van meer dan 10 jaar, de olie in het Yasuní National Park in de grond. Voorlopig althans, want de druk vanuit de ontginningsbedrijven is enorm.  

Het gebruik van fossiele brandstoffen hebben een zware impact op de klimaatverandering. Toch blijven veel mijnbouwbedrijven hun eigen winst verkiezen boven de natuur. Toen het Yasuní National Park hierdoor werd bedreigd, gooiden de YASunidos, inheemse organisaties en 11.11.11-partner Acción Ecológica alles in de strijd om het te beschermen.

Een Ecuadoraanse parel na een strijd van 10 jaar gered

Yasuní is een Ecuadoraanse parel in de Amazone, en de thuis van meer dan honderden diersoorten en duizenden boom- en plantensoorten. Het is een van de meest biodiverse plekken op aarde. Bovendien vormt de prachtige plek de thuisbasis voor inheemse volkeren die geïsoleerd van de buitenwereld leven. Maar diep in de grond, zit een enorme olievoorraad verscholen.

Image
Yasuni National Park Ecuador
Inheemse gemeenschappen vieren de overwinning: de olie in Yasuní blijft in de grond. Samen vechten we wereldwijd voor deze rechtvaardigheid! © Rodrigo BUENDIA / AFP via Belga Images

 Al meer dan 10 jaar strijden YASunidos, 11.11.11-partner Acción Ecológica, inheemse organisaties en andere actiegroepen om de olie daar te houden. In augustus 2023 werd deze strijd bekroond: de Ecuadorianen mochten naar de stembus trekken.

En daar bleef het succes niet bij. Op 20 augustus 2023 stemden maar liefst 58% van de Ecuadorianen vóór natuurbehoud. Een ongelooflijke overwinning voor de inheemse bevolking, maar ook voor de Amazone: de longen van de aarde. Er mogen nu geen nieuwe petroleumputten meer geboord worden. De bestaande productie wordt gestopt en de infrastructuur verwijderd. 

Image
esperanza-AccionEcologica-LuisArguello-200x200

Dit is een historische overwinning voor Ecuador én voor de planeet. We toonden aan dat we met burgerparticipatie en activisme de rechten van de natuur en van de mensen kunnen beschermen.

Esperanza Martinez
Acción Ecológica, partnerorganisatie van 11.11.11

Vaker succesverhalen horen? Steun onze partners met een gift 

Druk van onderuit werkt. Samen kunnen we dingen veranderen. Zoals opkomen voor een rechtvaardig klimaatbeleid en een einde maken aan een economie die draait op fossiele brandstoffen.  

Om onze strijd verder te zetten, hebben we meer middelen nodig. Want opboksen tegen de machtige oliebedrijven en megavervuilers is moeilijk. Zij zullen alles op alles blijven zetten om de olie tóch te kunnen ontginnen in Yasuní, in het Amazonewoud en op andere plekken wereldwijd.

Steun jij Acción Ecológica?

Oliebedrijven zetten alles op alles om olie te kunnen ontginnen in Yasuní en elders.
Laat het niet zo ver komen. Help jij mee om nog overwinningen te realiseren? Doe een gift en maak mee deel uit van de oplossing. Bedankt.

Wist je dat een gift vanaf 40 euro voor 45% fiscaal aftrekbaar is? Zo krijg je van je gift van 40 euro, 18 euro terug als belastingvermindering.