KLIMAATBESTENDIGE CACAOPRODUCTIE IN WEST-OEGANDA

Image
© Camille Delbos/Art In All of Us/Corbis via Getty Images
© Camille Delbos/Art In All of Us/Corbis via Getty Images

Om nog cacao voor chocolade te kunnen telen, is een klimaatbestendige cacaoproductie nodig.

Gerald Bagonza is cacaoteler in Bundibugyo, West-Oeganda. De laatste jaren is cacao telen een grote uitdaging geworden voor hem en vele andere boeren in West-Oeganda. De boosdoener: de klimaatcrisis.

“Het aantal overstromingen en landverschuivingen is enorm toegenomen de laatste 5 jaar”, vertelt Gerald. “Ze zijn zo erg dat de cacaobomen gewoon wegspoelen. Op andere plaatsen wordt de grond zo nat dat de wortels van de bomen beginnen rotten. Tot overmaat van ramp worden de natte periodes ook nog afgewisseld door extreem lange droogtes. Ook dat maakt de teelt van cacao heel moeilijk.”  

Gerald is naast cacaoboer ook productiemanager van Bwamba Cooperative Union (BCU), een partner van 11.11.11-lidorganisatie Trias. Samen werken ze aan klimaatbestendige cacaoproductie.  

Image
Cacaoboeren in West-Oeganda
Door de klimaatcrisis is cacao telen een echte uitdaging geworden. Maar door slimme oplossingen voor klimaatbestendige productie, ziet Gerald nu al dat hij meer cacao zal oogsten. Samen kunnen we nog meer cacaotelers ondersteunen!

Boeren wapenen zich tegen overstromingen

Cacaoproducenten moeten zich noodgedwongen aanpassen aan de klimaatcrisis. Maar hoe? Hoe zorgen ze ervoor dat cacaovelden niet overstromen? En hoe leggen ze waterreserves aan om periodes van droogte te doorstaan?  

Het project van BCU en Trias biedt steun aan de boeren. De resultaten zijn nu al schitterend: zo zijn er nu afwateringssystemen en greppels om overtollig regenwater op te vangen en bodemerosie tegen te gaan. Daarnaast worden de boeren getraind over bodem- en waterbehoud. Ook zorgen eenvoudige irrigatiesystemen ervoor dat de boeren droogteperiodes kunnen overbruggen.

 

Samen naar 11.000 gelukkige cacaoproducenten?

Gerald heeft, net als 245 andere cacaoproducenten al vruchten geplukt van het project: "Dankzij de aanleg van grachten om overtollige regen op te vangen, zie ik nu al dat ik meer cacao zal oogsten."

Gerald kon zijn cacaoveld redden met de steun van Trias, maar er zijn nog duizenden cacaotelers in Bundibugyo die niet de nodige kennis hebben om zich te wapenen tegen klimaatopwarming. Om ook hen te helpen, is jouw hulp nodig.  

Dankzij de aanleg van grachten om overtollige regen op te vangen, zie ik nu al dat ik meer cacao zal oogsten.

Gerald Bagonza
cacaoteler in Bundibugyo

Want Trias heeft het prachtige doel om 11.000 cacaotelers te ondersteunen met klimaatbestendige cacaoproductie. Maar daarvoor zijn er meer middelen nodig. Met jonge en vastberaden leiders zoals Gerald Bagonza aan het roer, is er hoop voor cacaoproducenten in Bundibugyo. Ze staan niet alleen in hun strijd tegen klimaatverandering, maar werken samen met partners zoals Trias voor hun duurzame toekomst.  

Steun jij ook de cacaotelers?

Doe een gift en ondersteun mee 11.000 cacaotelers om hun productie aan te passen aan de klimaatopwarming. Hartelijk bedankt!

Trias is een lidorganisatie van 11.11.11. Door 11.11.11 te steunen, steun je ook Trias en de boeren in West-Oeganda. En steun je de strijd tegen klimaatonrecht. Nu het nog kan.

Het project van Trias wordt ook mogelijk gemaakt met de steun van G-STIC en de Vlaamse Overheid.

Voor een gift vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest. Zo krijg je van je gift van 40 euro, 18 euro terug als belastingvermindering.