MOZAMBIKAANSE LANDBOUWERS WAPENEN ZICH TEGEN DE KLIMAATCRISIS

Image
Een veeteler met zijn koeien in Mozambique
© Brecht De Vleeschauwer

Om hun landbouwtechnieken aan te passen aan de klimaatcrisis, hebben boeren trainingen en praktische oplossingen nodig.

Klimaatonrecht raast verder, ook in Mozambique. Periodes van extreme droogte, watersnood en verwoestende cyclonen wisselen elkaar genadeloos af. Mensen krijgen het steeds moeilijker om hun gezin te voeden of een volwaardig inkomen te vinden. De uitdagingen waarvoor het Oost-Afrikaanse land staat zijn groot. En de bevolking, die voornamelijk van de landbouw leeft, is bijzonder kwetsbaar.

Sociale bescherming voor landbouwers

Maar bij de pakken blijven zitten, heeft ook geen zin. Daarom richtten enkele strijdvaardige landbouwers in 2005 de organisatie UPCG (Uniao Provincial de Camponeses de Gaza) op. Een vereniging van en voor zelfvoorzienende landbouwers in de Mozambikaanse provincie Gaza.  

Emelda Sitoe is één van de activisten die mee haar schouders onder het initiatief zet. Samen met honderden anderen komt ze op voor de rechten van anderen.

Landbouwers hebben nood aan sociale bescherming om hun inkomsten en basisvoorzieningen te garanderen. Sociale bescherming gaat over verschillende dingen, zoals de gezondheid van de gemeenschap, water, sanitaire voorzieningen, maar ook voeding. Ik besefte dat het belangrijk was om daarrond activiteiten te organiseren.

Emelda Sitoe
Uniao Provincial de Camponeses de Gaza
Image
UPCG organiseert trainingen voor vrouwelijke landbouwers
Enkele vrouwelijke landbouwers volgen trainingen om zich beter te wapenen tegen de klimaatcrisis. Samen kunnen we nog meer straffe vrouwen versterken!

En dat doet UPCG dan ook. Met FOS, een lidorganisatie van 11.11.11, als partner, organiseren ze trainingen voor – voornamelijk vrouwelijke – landbouwers over gezondheid, sociale bescherming, gezonde voeding, vrouwelijk leiderschap en gezondheidsactivisme. Saaie trainingen? Nee, dat is niet aan hen besteed. Via demonstratietuinen krijgen boeren workshops over droogteresistente gewassen. En via theater- en radioprogramma’s gaat er aandacht naar de impact van de klimaatcrisis en de mogelijke manieren om zich daaraan aan te passen. Praktische oplossingen, waarmee boeren zich leren wapenen tegen de klimaatcrisis! 

Imelda: "Ik ben erg trots op wat we al gerealiseerd hebben. We hopen ons werk voort te zetten en meer mensen te bereiken." 

En om dat te doen, is jouw hulp nodig. Want samen met jou, straffe vrouwen als Emelda en FOS kunnen we strijden tegen de klimaatcrisis en vóór sociale bescherming.

Steun meer landbouwers met een gift

Hoe kan jij hen versterken? Doe een gift en zorg er mee voor dat landbouwers in Mozambique zich kunnen wapenen tegen de klimaatcrisis. Hartelijk bedankt!

FOS is een lidorganisatie van 11.11.11. Door 11.11.11 te steunen, steun je ook FOS en sociale bescherming van landbouwers in Mozambique. En steun je de strijd tegen klimaatonrecht. Nu het nog kan. 

Wist je dat een gift vanaf 40 euro voor 45% fiscaal aftrekbaar is? Zo krijg je van je gift van 40 euro, 18 euro terug als belastingvermindering.