SCHONE ENERGIE KAN OOK ZONDER VUILE MIJNEN

Watch Schone energie in Palawan on YouTube.
© Eco-Business

Om de klimaatcrisis tegen te gaan, moeten we strijden voor een energietransitie zonder uitbuiting van mens en natuur.

Al heel haar leven woont Alayma op het ooit idyllische eiland Palawan in de Filipijnen, gekend als een van de meest waardevolle plekken op aarde op vlak van biodiversiteit. Als alleenstaande moeder onderhield ze haar vijf kinderen door vis te kweken en kreeft te vangen. Toen kwam de mijn.  

Want in de grond zit nikkel. En dat hebben we nodig voor onze groene energie.

Image
Portret Alayma uit Palawan

Sinds de mijnbouw van nikkel is gestart, is het water sterk vervuild. Daardoor krijgen we huiduitslag, overleeft er veel minder vis en kreeft, en slaan zeegras en vis uit de zee helemaal wit uit.  Nu ben ik mijn bron van voedsel en inkomsten kwijt. Van compensatie is geen sprake. Ik zwijg niet langer over dit onrecht.

Alayma
visser uit Palawan - Filipijnen

De overstap op groene energie is cruciaal om de klimaatcrisis tegen te gaan, maar gebeurt vandaag niet op een rechtvaardige manier.

Samen stoppen we die aanslag op mens en natuur

Ook Gerthie Mayo-Anda van 11.11.11-partner ATM (Alliance Against Mining) vecht tot het uiterste om Palawan te redden. Als professor en advocaat in milieurechten strijdt ze tegen de uitbuiting van mens en natuur op dit prachtige eiland. “De mijnbedrijven schenden schaamteloos de milieuvoorschriften van Palawan. Ze moedigen corruptie en intimidatie ook actief aan. Dat is onrecht waar ik me niet bij neerleg.” 

Daarom voert Gerthie samen met andere advocaten rechtszaken aan tegen grote, vuile mijnbouwbedrijven. Zo geeft ze inheemse gemeenschappen een stem tot in de belangrijkste gerechtshoven. “We verenigen mensen wiens rechten schaamteloos geschonden worden en vertellen hun verhaal. Hen verdedigen, dat is het allerbelangrijkste.” 

Image
Toxische modder met nikkel stroomt de zee in bij Palawan
Geen azuurblauwe zee meer in Palawan, waar door de ontginning van nikkel toxische modder de zee inspoelt. De bevolking blijft achter met huiduitslag en een mislukte oogst. Samen stoppen we dat onrecht.
Image
Portret Gerthie Mayo-Anda

De mijnbedrijven schenden schaamteloos de milieuvoorschriften van Palawan. Ontginning van nikkel mag niet ten koste gaan van natuur en gezondheid.

Gerthie Mayo-Anda
ATM (Alliance Against Mining)

Samen met 11.11.11-partners zoals Gerthie en ATM, en hopelijk ook met jou, strijden we voor een energietransitie zonder uitbuiting van mens en natuur:  

  • Minder verspillen, minder en anders consumeren en dus minder grondstoffen ontginnen 
  • Milieu en mensenrechten beter beschermen in en rond de mijnen van Congo tot Chili  
  • Grondstofrijke landen niet reduceren tot leveranciers van goedkope grondstoffen, maar als partners die zelf ook kunnen profiteren van de volledige waardeketen van hun grondstoffen en van hernieuwbare energie  

Steun jij onze Filipijnse partner ATM?

Gerthie en ATM hebben meer middelen nodig om hun strijd verder te zetten. Want het systeem is nu onrechtvaardig, maar dat hoeft niet zo te zijn. Een rechtvaardige groene transitie kan perfect als we er samen voor gaan. Samen schudden we overheden en bedrijven wakker en zetten we druk. Wil je hier mee je schouders onderzetten?

Wist je dat een gift vanaf 40 euro voor 45% fiscaal aftrekbaar is? Zo krijg je van je gift van 40 euro, 18 euro terug als belastingvermindering.

Beluister onze podcast 'Red Palawan'

(klik op het play-icoontje rechts onder)

Credits

  • Scenario, stem, gesprek en montage: Anke Verschueren 
  • Mixage: Jens Paeyeneers 
  • Beeld: Eco-business
  • Beeld bewerking : Laura Van Breuseghem