WANNEER DE KLIMAATCRISIS ONGEZIEN HARD TOESLAAT IN BELGIË

Image
De bevolking bleef achter in puin na de overstroming in Wallonië.
© BELGA PHOTO JAMES ARTHUR GEKIERE

Om klimaatrampen in de toekomst te vermijden, zijn de klimaatstrijd en slimme oplossingen cruciaal

Klimaatonrecht is geen ver-van-ons-bedshow. Denk maar aan de zomer van 2021: 100.000 mensen worden in Wallonië hard getroffen door ongeziene overstromingen. 39 mensen laten zelfs het leven. De stortregen was meedogenloos. En plots kwamen de gevolgen van de klimaatcrisis wel heel dichtbij. 

De grootste slachtoffers zijn de mensen met een laag inkomen. Zij zien zich vaak gedwongen om huizen te kopen in overstromingsgevoelige gebieden. Want die zijn goedkoper. En ze hebben vaak de middelen niet om zich te beschermen. 

Image
Noodhulp na de overstromingen in Wallonië
Caritas hielp meer dan 450 families in nood na de overstromingen van 2021. Samen strijden voor klimaatrechtvaardigheid om rampen zoals deze in de toekomst te vermijden. © Thierry Monasse/Getty Images

Noodhulp

In de nasleep van de klimaatramp van 2021 kon Caritas, een lidorganisatie van 11.11.11, dankzij haar vele schenkers, meer dan 450 families in nood helpen. In samenwerking met lokale organisaties zorgden ze voor verwarmingsketels, pellet- en houtkachels, huishoudapparaten en brandstof. 

Ook Myriam uit Verviers kon rekenen op de steun van Caritas: "Ik kreeg een luchtontvochtiger en een pelletkachel waarmee ik de herstellingen in mijn huis kon versnellen. Alle hulp vanuit de overheid was al gestopt, maar dankzij deze steun kon ik het hoofd boven water houden." 

Hulp op langere termijn

Terwijl het Waalse Gewest zijn acties voor de slachtoffers in 2023 stopzette, blijft Caritas hen ondersteunen via rechtsbijstand. Dat is nodig want veel slachtoffers van de overstromingen werden ook slachtoffer van oplichting door gewetenloze bouwbedrijven, architecten of verzekeraars. Anderen werden bedolven onder administratie en waren niet in staat om de nodige documenten te verzamelen om hulp te krijgen van het rampenfonds of van hun verzekeraars.

Met de hulp van een maatschappelijk werker, juristen en advocaten willen we deze dubbel getroffen slachtoffers ondersteunen zodat ze hun waardigheid terugkrijgen.

Emmeline Orban
Caritas

Steun de klimaatstrijd

Slachtoffers van rampen helpen en vergoeden is het minste wat we kunnen doen. Maar om ook rampen zoals deze te vermijden in de toekomst, is de klimaatstrijd cruciaal. Jij kan je steentje bijdragen door vandaag een gift te doen. Zo steun je Caritas en honderden andere partners van 11.11.11 en breng je oplossingen dichterbij.  Bedankt!

Caritas is een lidorganisatie van 11.11.11. Door 11.11.11 te steunen, steun je ook Caritas en de slachtoffers van de overstromingen die jaren later vaak nog altijd niet gecompenseerd werden. En steun je de strijd tegen klimaatonrecht. Zodat dit soort rampen in de toekomst niet meer voorkomen.  

Voor een gift vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest. Zo krijg je van je gift van 40 euro, 18 euro terug als belastingvermindering.