WATER IS LEVEN IN PERU

Watch Water is leven in Peru on YouTube.

Om in het uitgedroogde hooggebergte nog aan landbouw te kunnen doen, hebben we slimme oplossingen voor waterbeheer nodig.

“Water is leven” in Peru

Of zoals ze zeggen op het Peruviaanse hooggebergte: agua es vida. Want water is onmisbaar. Waar water is, is voedsel. Maar door de klimaatcrisis komt het waterbeheer in het Peruviaanse Apurimac steeds meer onder druk te staan.  
 
Want de laatste jaren komt de regen steeds later, en wordt de grond steeds droger. De tijd tussen zaaien en oogsten wordt hierdoor korter en korter. En als het regent, valt er te veel regen in korte tijd. Regenwater heeft hierdoor niet de kans om binnen te dringen in de harde ondergrond. Heel wat vruchtbare grond spoelt weg. De grond dreigt onbruikbaar te worden voor boeren.  

Image
Mariluz

Vroeger hadden we hier een waterrijke grond. Voedsel verbouwen ging goed, meestal hadden we overschotten die we konden verkopen. Zo hadden we een inkomen. Maar doordat het water de grond niet kon binnendringen, droogde die enorm uit.

Mariluz
inwoonster Apurimac
Image
Boeren planten lokale gewassen aan die water vasthouden.
Boeren planten lokale gewassen aan die de regen vasthouden. Samen kunnen we meer gebieden, die gebukt gaan onder watertekort, voorzien van slimme oplossingen. © Cedep Ayllu

Uitgedroogde velden komen weer tot leven

Met de komst van Cedep Ayllu veranderde er veel voor de lokale bevolking. Cedep Ayllu is een partnerorganisatie van Broederlijk Delen die lokale boeren helpt met het waterbeheer. Zij leren ze om zich beter te wapenen tegen de impact van de klimaatcrisis. Samen met de organisatie leggen boeren irrigatiesystemen aan en focussen ze zich op het aanplanten van lokale gewassen die regen vasthouden. Zo komen de uitgedroogde velden weer tot leven. 

In 2020 en 2021 zijn we begonnen met het aanplanten van ongeveer 10.000 verschillende inheemse planten. De hele gemeenschap, zelfs de schoolkinderen, heeft hieraan meegeholpen. Door de planten hebben we in de lagergelegen gebieden alweer genoeg water! Samen met Cedep Ayllu is het ons gelukt om de watervoorziening terug op peil te krijgen, zodat onze gewassen opnieuw volop kunnen groeien.

Mariluz
inwoonster Apurimac

Strijd mee, zij aan zij met organisaties zoals Cedep Ayllu

De resultaten zijn prachtig. Maar het is een blijvend opboksen tegen de realiteit. Er zijn vandaag nog heel wat gebieden die gebukt gaan onder het watertekort. Daarbovenop wordt de watervoorziening bedreigd door mijnbouwbedrijven in de regio. En ook klimaatverandering zet zich, zolang we geen echte actie ondernemen, gewoon voort. 

Steun jij Cedep Ayllu?

Jij kan er mee voor zorgen dat organisaties zoals Cedep Ayllu voldoende middelen blijven hebben om hun strijd verder te zetten. Zij moeten zich kunnen blijven verzetten tegen de klimaatcrisis die hun bestaanszekerheid bedreigt. Knok met hen mee.

Wist je dat een gift vanaf 40 euro voor 45% fiscaal aftrekbaar is? Zo krijg je van je gift van 40 euro, 18 euro terug als belastingvermindering.