Image
Klimaatprotest Nepal

Honderdduizenden klimaatactivisten eisen #EndFossilFuels

Beweging

Van Pakistan tot Italië, van Kenia tot de Verenigde Staten: duizenden klimaatactivisten wereldwijd protesteerden dit weekend om wereldleiders op te roepen een einde te maken aan fossiele brandstoffen. We moeten de opwarming van de aarde en klimaatonrecht aanpakken. Nu het nog kan! 

Stop fossil fuels

Tegen de achtergrond van extreem weer en verwoestende klimaatrampen deze zomer vulden honderdduizenden klimaatactivisten dit weekend de straten om de klimaatcrisis hoog op de agenda te plaatsen bij beleidsmakers wereldwijd.  

De aantallen spreken boekdelen: 600.000 mensen. 700 acties. 65 landen. In alle 7 continenten. “Stop fossil fuels” werd nooit eerder zoveel gescandeerd. De klimaatbeweging groeit wereldwijd en roept steeds luider. Opvallend was de manifestatie in de Pakistaanse stad Sindh, die vorig jaar zwaar getroffen werd door de overstromingen en nu voor de eerste keer ooit een klimaatmars organiseerde. Als dat geen veerkrachtig signaal is! 

De oproep is duidelijk: het is hoog tijd om werk te maken van de uitfasering van fossiele brandstoffen en wel volop te gaan voor een rechtvaardige energietransitie, mét respect voor mensenrechten. 

Image
Klimaatprotest Pakistan

Ook 11.11.11-partner APMDD stond op de barricade

Dat is ook de eis van Oil Change International, die de manifestaties wereldwijd trok en 11.11.11-partner APMDD, die actievoerders in heel Azië mobiliseerde. “In Azië waren er grote protesten van 3.000 tot 4.000 mensen. Tijdens de acties riepen de deelnemers namens het Globale Zuiden op om fossiele brandstoffen te stoppen.” 

Geen woorden, maar daden

Aanleidingen genoeg ook om massaal te straat op te trekken en druk te zetten op de politiek. Zo vond twee weken geleden de teleurstellende Africa Climate Summit plaats, waarbij in de eindverklaring met geen woord werd gerept over de geleidelijke afschaffing van olie of gas.  

Straffer nog: de wereldwijde subsidies voor fossiele brandstoffen zijn in 2022 gestegen tot een recordbedrag van 7 biljoen dollar!! En laten we ook het aanhoudende gebrek aan klimaatfinanciering niet vergeten. Rijke industrielanden beloven al een hele tijd om jaarlijks 100 miljard dollar aan financiering te geven aan de meest klimaatgevoelige landen, maar komen maar niet over de brug.  

Actievoerders richten zich ook specifiek naar beleidsmakers die deze week zetelen in de VN Climate Ambition Summit en de VN-klimaattop in december. Woorden en mooie beloftes zijn niet genoeg, nu is het tijd voor actie. 

Wat zijn de eisen van de actievoerders?

Met deze protesten leggen de organisatoren en actievoerders verschillende eisen op tafel bij beleidsmakers, waaronder:  

  • De uitfasering van fossiele brandstoffen 

  • Geen nieuwe projecten, subsidies, vergunningen en uitbreidingen van fossiele brandstoffen 

  • Kool-, gas- en oliebedrijven als dé grote vervuilers laten betalen voor de gevolgen en de oorzaken van de klimaatcrisis 

  • Een snelle, rechtvaardige transitie naar duurzame energie 

Image
Klimaatprotest APMDD

De klimaatcrisis moeten we bij de wortel aanpakken. Alleen samen kunnen we overheden, internationale organisaties en bedrijven dwingen om het belang van mens en natuur voorop te stellen. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat mensen in de meest kwetsbare situaties de nodige steun krijgen om zich te verdedigen tegen een klimaat in crisis.