Image
Een vrouw uit Rempang protesteert tegen de bouw van de glasfabriek.

Indonesische eilandbewoners protesteren tegen uitzetting voor zonnepanelenfabriek

Beweging

Hevige protesten laten het Indonesische eiland Rempang op zijn grondvesten daveren. Bewoners kregen in augustus te horen dat ze uit hun huizen worden gezet om plaats te maken voor een glasfabriek. Maar dat laten ze niet zomaar gebeuren. “De bewoners kwamen spontaan met duizenden op straat toen ze merkten dat de politie en het leger massaal de straten opgingen om paaltjes te plaatsen die duidelijk maakten dat zij hun land voorgoed kwijt zouden zijn.” zegt 11.11.11-partner Walhi die de protesten steunt. 

Uitzetting voor groeiende vraag naar zonnepanelen

De 7.500 inwoners van het Indonesische eiland Rempang kregen in augustus een slag in het gezicht toen ze te horen kregen dat ze tegen eind september hun huizen moeten verlaten. Hun ongerepte leefgebied moet plaatsmaken voor een Chinese glasfabriek, die moet voldoen aan de groeiende vraag naar zonnepanelen in de wereld. Alle bewoners moeten nu zo’n 60 km landinwaarts verhuizen. Een drama voor bewoners, aangezien velen er leven van de zee en lokale visvangst.  

Image
Inwoners van Rempang protesteren tegen de bouw van de glasfabriek.
Inwoners van Rempang protesteren tegen hun uitzetting en de bouw van de glas- en zonnepanelenfabriek. © Yasuyoshi CHIBA / AFP via Belga Images

Maar duizenden inwoners laten dat niet zomaar gebeuren en slaan keihard terug om hun leefgebied te verdedigen. "Dit is onze plaats van herkomst sinds de tijd van onze grootouders. Dit is ons dorp en onze geschiedenis. We willen niet uitgezet worden. Wat er ook gebeurt, we zullen ons leven riskeren”, zegt visser Arahim strijdvaardig.  

De fabriek wordt het middelpunt van een industriële zone, met de nogal cynische naam ‘Rempang Eco-City'. Het is een miljardenproject van Xinyi Glass, de grootste glas- en zonnepanelenproducent ter wereld, die er haar grootste fabriek buiten China wil neerpoten.

Buitensporig politiegeweld

Hoewel de ambitieuze plannen voor Rempang Eco-City al bijna twintig jaar op tafel liggen, kregen lokale bewoners pas nu te horen dat ze tegen het einde van de maand hun dorpen moeten verlaten.

Image
De politie maakt gebruik van buitensporig geweld om de demonstranten te onderdrukken.
De politie maakt gebruik van buitensporig geweld, zoals traangas en waterkanonnen, om demonstranten te onderdrukken.

De regering ziet de lokale bevolking immers als een belemmering voor het bouwproject. Door de laattijdige aankondiging escaleerden de protesten.  

Hoewel de demonstraties aanvankelijk vreedzaam verliepen, maakte de politie gebruik van buitensporig geweld, zoals traangas en waterkanonnen. Omdat sommige protesten in de buurt van scholen plaatsvinden, moesten enkele schoolkinderen zelfs dekking zoeken voor traangasgranaten die op het schoolterrein belandden. Enkele inwoners raakten ook gewond en tientallen zijn gearresteerd. De Nationale Mensenrechtencommissie heeft het politiegeweld veroordeelt en heeft opgeroepen om iedereen vrij te laten.  

Geen energietransitie zonder rechtvaardigheid

Dewy Puspa, campagneverantwoordelijke bij onze partner Walhi: “We werken samen met honderden inheemse groepen in het hele land, we ondersteunen hen waar nodig om hun landrechten te beschermen. In Rempang worden deze rechten nogmaals met de voeten getreden, zonder enige inspraak van de bevolking, daarom bieden wij juridische en morele steun.” 

Image
De bevolking protesteert om Rempang te redden
Inwoners van Rempang protesteren om hun leefgebied te redden.

Net als 11.11.11 is Walhi voor een urgente energietransitie, maar de manier waarop dat nu gebeurt vernietigt de levens van mensen. “De regering komt nu met compensaties en zwaait met duizenden arbeidsplaatsen, maar daar hebben deze traditionele vissersgemeenschappen geen boodschap aan. Ze willen hun culturele en economische tradities niet opgeven om in een fabriek te gaan werken.” 

De overstap naar hernieuwbare energie is hoognodig om de klimaatcrisis een halt toe te roepen, maar moet wel rechtvaardig gebeuren mét respect voor lokale gemeenschappen en zonder landroof. Geen energietransitie zonder energierechtvaardigheid!