Image
Klimaatmars 11.11.11

De wereld draaide in 2023 weer een stukje beter, dankzij jouw steun

Resultaat

Samen maakten we van 2023 een jaar vol successen. Wij zetten er 11 straffe in de kijker. Benieuwd? Ontdek onze impact en strijd in woord en beeld.

Wat een uitdagend jaar was 2023! Eentje met veel hoera-momenten, maar ook met veel verontwaardiging. Maar bij de pakken blijven zitten, nee dat deden we niet. Integendeel.

Trots beginnen we het jaar met 11.11.11 in een nieuw jasje. Met opvallende accenten, een scherp en fris verhaal en een gloednieuwe stijl zijn we helemaal klaar voor de toekomst. Dat is nodig. Want met de vele uitdagingen die op ons pad komen te liggen, is er meer dan ooit nood aan internationale solidariteit.  

Samen met jou, met duizenden schenkers, vrijwilligers, actievoerders en internationale partners van 11.11.11 trekken we allemaal aan hetzelfde zeel. Want JA: waar onrecht heerst en mens en natuur worden uitgebuit, komen wij in actie. We zijn met steeds meer, en we roepen steeds luider. Samen vormen we 1 beweging die uitbuiting de wereld uit helpt. Zo krijgt ieder1 de kans op een menswaardig bestaan.  

En ons actievoeren maakt écht het verschil. Dat bewijzen deze 11 straffe realisaties uit 2023. Stuk voor stuk kiemen waaruit hoop bloeit, die ons ongelofelijk veel goesting doen krijgen om ons ook in 2024 volledig te smijten!  

FEBRUARI: Onze partner Basmeh and Zeitooneh in de bres voor slachtoffers na aardbeving Syrië

Het nieuwe jaar krijgt al snel een donker kantje. Want in de nacht van 6 februari worden Syrië en Turkije opgeschrikt door een aardbeving met een enorme kracht. Tienduizenden mensen laten het leven, duizenden raken gewond en de rest blijft achter in totale vernieling en puin.

Image
Aardbeving Syrië en Turkije
De krachtige aardbeving treft tienduizenden Syriërs. 11.11.11-partner B&Z start een crowdfunding om de belangrijkste basisbehoeften te financieren. © Belga Image

Ook de medewerkers van onze partner Basmeh and Zeitooneh (B&Z) en hun gezinnen komen op straat te staan. Toch schieten ze meteen in actie. Ze weten dat de belangrijkste behoeften in het rampgebied dekens, matrassen, voedselpakketten, medicijnen en verwarmingsmateriaal zijn om de barkoude temperaturen door te komen. Om dit te kunnen financieren, start B&Z een crowdfunding op. Onmiddellijk is er een golf van solidariteit: in een paar uur tijd brengt de crowdfunding 100.000 dollar op en twee weken later staat de teller al op 1.341.000 dollar. Heel wat gewonden en families kregen zo de broodnodige hulp. Ongelooflijk straf werk van B&Z! 

Duizenden mensen in Azië fietsen voor het klimaat

Het is uitgegroeid tot een waanzinnig succes: de fietsactie ‘Pedal for People and Climate’ van onze Filipijnse partner APMDD (Asian’s People Movement on Debt and Development). Meerdere keren per jaar verzamelen duizenden fietsers om al trappend meer aandacht voor klimaatrechtvaardigheid te eisen. Wegens groot succes in de Filipijnen worden er ondertussen ook grote fietsacties voor het klimaat gehouden in Indonesië, Maleisië, Vietnam, Bangladesh, India, Pakistan en Nepal. En dat is goed nieuws, want zoals klimaatactiviste bij APMDD Lidy Nacpil het zelf zegt: “Ze moeten wel luisteren als we met duizenden, zelfs miljoenen zijn.” 

Image
Fietsactie APMDD
Meerdere keren per jaar verzamelen duizenden fietsers in Azië om al trappend meer aandacht voor klimaatrechtvaardigheid te eisen. © APMDD

MEI - Pushbacks: 11.11.11 houdt politici een spiegel voor

In mei kwamen we scherp uit de hoek met een sterke campagne over pushbacks die heel veel weerklank vond. We lieten de confronterende kloof zien tussen mooie woorden van politici over rechten van mensen op de vlucht en de gewelddadige realiteit aan de Europese buitengrenzen. ‘Mooi gezegd, maar waar blijft de actie?’ zo vroegen we ons luidkeels af.  

Image
Pushbacks
Elke dag worden mensen op de vlucht gewelddadig over de Europese buitengrenzen teruggedrongen. Samen blijven we druk zetten voor een menselijk migratiebeleid. © Getty Images

Uit onderzoek van 11.11.11 blijkt namelijk dat in 2022 minstens 225.533 mensen op de vlucht werden teruggedrongen, oftewel zo’n 617 per dag. En pushbacks, die zijn illegaal. 

“Politici spreken over mensenrechten, maar sluiten de ogen voor stokslagen en geweerschoten op vluchtelingen. Of ze reageren geschokt wanneer kinderen sterven op zee, maar ballen geen vuist tegen de structurele uitbuiting door lidstaten die dat mogelijk maakt,” zo stelt Els Hertogen, directeur van 11.11.11. Met jouw steun blijven we ook in 2024 druk zetten op Belgische politici om werk te maken van een menswaardig migratiebeleid

JUNI: Groen licht voor Europese zorgplichtwet

Koop jij ook liever producten die in faire omstandigheden zijn gemaakt? Wij ook. En dat kan nu eindelijk. Want het Europees Parlement keurt in juni de zorgplichtwet goed die bedrijven verantwoordelijk maakt voor het hele productieproces. Europese bedrijven zijn nu verplicht om de mogelijke negatieve impact op mensenrechten, het klimaat en het milieu in hun wereldwijde productieketen op te sporen, te beoordelen én te voorkomen. Een fantastische overwinning dankzij druk van onderuit. Want in de aanloop naar de stemming voor deze wet bundelden heel wat ngo’s, waaronder ook 11.11.11, hun krachten om politici op te roepen vóór mensenrechten te stemmen. Met succes!  

Image
Europees Parlement keurt zorgplichtwet goed
Samen met andere organisaties zetten we druk op politici om voor mensenrechten te stemmen. Met succes!

JULI/AUGUSTUS: Onze strijd tegen de Tunesië-migratiedeal

Eind juli blijft de wereld verontwaardigd achter na het zien van de foto van een moeder en dochter omgekomen in de Tunesische woestijn, na dagen zonder water. Matyla, haar man Mbenge en hun 6-jarige dochter Marie hoopten op een beter leven, maar kregen dat nooit.  

Image
Els Hertogen ontmoet Nicole De Moor
Onze directeur Els Hertogen overhandigde onze petitie en ging in gesprek over de Tunesische migratiedeal met staatssecretaris Nicole De Moor.

En ze zijn niet alleen. Duizenden mensen zijn slachtoffer van het Tunesische grensbeleid dat gefinancierd wordt door de EU. Een beleid dat deel uitmaakt van de zogenoemde ‘Tunesië-deal’ en zonder aarzeling overgaat tot dodelijke deportaties van mensen op de vlucht naar de woestijn. Aangezien onze politici aanvankelijk niet verder kwamen dan een rondje verontwaardiging uiten, schieten we zelf maar in actie. Met een petitie die massaal werd verspreid en die we persoonlijk gingen overhandigen aan Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor. “Het was een broodnodig gesprek met gedeelde bezorgdheden, maar ook voer voor discussie over concrete acties. We blijven druk zetten voor een menselijk migratiebeleid”, concludeert Els Hertogen achteraf. 

AUGUSTUS: Ecuadoranen stoppen oliewinning in Amazone

Eind augustus breekt er één groot volksfeest uit bij inheemse Ecuadoraanse gemeenschappen. Want in het Yasuni National Park kunnen activisten na een strijd van meer dan 10 jaar een geweldige overwinning binnenhalen.

In dit stukje van het Amazonewoud, en een van de meest biodiverse plekken op de wereld, blijft de olie er voorlopig in de grond. De YASunidos, inheemse organisaties en 11.11.11-partner Acción Ecológica slagen erin om in 2023 een referendum af te dwingen over de olieontginning in het park, wat ze met grote overtuiging winnen. Oliebedrijven mogen nu geen nieuwe petroleumputten meer boren en de bestaande productie wordt gestopt en de infrastructuur verwijderd.  

“Dit is een historische overwinning voor Ecuador én voor de planeet. We toonden aan dat we met burgerparticipatie en activisme de rechten van de natuur en van de mensen kunnen beschermen”, juicht Esperanza Martínez van 11.11.11-partner Acción Ecológica

Image
Activisten vieren dat olie in de grond blijft in Yasuni
Activisten vieren dat de olie in hun Yasuni National Park in de grond blijft. Een fantastische overwinning! © Belga Image

OKTOBER: Actievoeren voor Gaza maakt wel degelijk een verschil

Op 7 oktober lanceert Hamas een reeks gruwelijke, terroristische aanvallen tegen Israël. Israël reageert met een genadeloze oorlog tegen de 2,3 miljoen Palestijnen die in Gaza wonen.

Image
Els Hertogen in De Afspraak
Onze directeur Els Hertogen in De Afspraak. "11.11.11 kiest ondubbelzinnig de kant van onschuldige burgerslachtoffers."

Vanaf dag 1 kiest 11.11.11 ondubbelzinnig de kant van het internationaal recht. De kant van onschuldige burgerslachtoffers. Dat zou de logica zelve moeten zijn, geen controversieel standpunt. Toch ontkennen of relativeren sommige Europese politici de Israëlische oorlogsmisdaden, en dragen zo een verpletterende verantwoordelijkheid. Ze zetten het licht op groen voor méér oorlogsmisdaden en méér misdaden tegen de menselijkheid.  

Maar we blijven niet stilzitten. Ons politiek werk zorgt ervoor dat de Belgische regering de kant kiest van mensenrechten en onschuldige burgers. Ze maken ook extra middelen voor humanitaire hulp vrij. Bovendien staan we aan de wieg van tal van manifestaties die oproepen tot een staakt-het-vuren, dat er ook tijdelijk komt, en komen we talloze keren in verschillende media aan bod om de focus op mensenrechten te blijven leggen. 

NOVEMBER: Een succesvol najaar voor klimaatrechtvaardigheid

Samen met jou, duizenden schenkers, vrijwilligers, vele organisaties en andere sympathisanten maken we van onze klimaatcampagne een daverend succes. We komen op voor een rechtvaardige wereld voor ieder1. En krijgen kippenvel bij het zien van zoveel solidariteit:  

  • 20.000 vrijwilligers kwamen in actie voor klimaatrechtvaardigheid 

  • 400 acties werden op poten gezet, van spaghettislagen tot een kerkconcert of tombola op KV Mechelen 

  • 664.137 (!!) brieven met een giftvraag werden gebust in gemeentes over heel Vlaanderen en Brussel 

  • 300 keer verscheen 11.11.11 in kranten, op de radio of op tv 

  • 2,8 miljoen Vlamingen bereikten we via sociale media en op tv 

  • 10 natuurgebieden in Vlaanderen veranderden van naam naar een internationale locatie die ook wordt geconfronteerd met de klimaatcrisis 

Een ongelooflijke grote dankjewel om van de najaarscampagne mee een succes te maken. 

Image
Els Hertogen op de actie van KV Mechelen
Els - directeur van 11.11.11 - met enkele winnaars van de gesigneerde KV-Mechelen truitjes. Die wonnen ze dankzij de tombola-actie van Groep Verelst in het teken van de klimaatcampagne. © Birgit Engelen

NOVEMBER: Asiimwe plant 10 miljoen bomen in Oeganda

Vaak zijn het vrouwen die strijden tegen uitbuiting van mens en natuur. Dat bewijst ook de 26-jarige Asiimwe Mourine uit Oeganda.

Image
Asiimwe wil 10 miljoen bomen planten tegen de klimaatcrisis
Asiimwe wil 10 miljoen bomen planten tegen de klimaatcrisis. Met de steun van de 4e-pijlerorganisatie One World Planting en 11.11.11 zit ze nu al aan 1 miljoen. Fantastisch!

Zelf ondervindt ze dagelijks de gevolgen van de klimaatcrisis. Door ontbossing overstromen velden en dorpen, het droogseizoen duurt veel langer en aan landbouw doen is erg moeilijk geworden.

In 2019 beslist Asiimwe om zelf op te staan tegen dit klimaatonrecht. Haar droom? 10 miljoen bomen planten om meer CO2 uit de lucht te halen én het ecosysteem te herstellen. Samen met haar organisatie One World Tree Planting, een Vlaamse 4e-pijlerorganisatie die steun krijgt van 11.11.11, en de hulp van de bevolking boekte ze al indrukwekkende resultaten. “We hebben al 1 miljoen bomen geplant, zelfs de schoolkinderen helpen mee.” Een fantastisch project waarmee ze een wereld van verschil maakt! 

DECEMBER: Druk op banken om investeringen in Israëlische oorlogsmisdaden te stoppen

Het geld van Belgische spaarders en investeerders vloeit naar Israëlische oorlogsmisdaden. Die opvallende conclusie onthulde ons nieuw rapport met FairFin en tientallen Palestijnse en internationale organisaties. Europese, maar ook Belgische banken zoals ING, AXA en KBC, investeren honderden miljarden dollars in onder andere bouwfirma’s of leveranciers van sloopmachines in bezet Palestijns gebied.

BNP Paribas is zelfs de grootste financierder en levert miljoenen aan de belangrijkste wapenleverancier van het Israëlische leger. Duizenden Palestijnen worden hierdoor gewelddadig verdreven of zelfs vermoord, hun huizen worden vernield.  

Straf. En dat vonden wij niet alleen. Ons rapport werd massaal opgepikt in de media, waardoor we sommige banken dwongen tot een publieke reactie en Minister van Financiën Vincent Van Peteghem BNP Paribas op het matje roept. Jullie uitten ook met velen jullie verontwaardiging op sociale media en stuurden duizenden klachtenbrieven naar jullie banken.

Samen zetten we druk op banken. En maakten we indruk. We blijven dat doen zodat banken hun verantwoordelijkheid opnemen en deze investeringen stoppen.  

Image
Don't Buy Into Occupation
Belgisch geld vloeit naar Israëlische oorlogmisdaden. Samen blijven we druk zetten zodat banken hun verantwoordelijkheid opnemen en de regering actie onderneemt. © Belga Image

DECEMBER: Meer vrouwen in de Congolese politiek

Eind december trekken Congolezen naar de stembus om een nieuwe president en vertegenwoordigers te kiezen. Maar met amper 12% vrouwelijke verkozenen, blijven vrouwen in DR Congo zorgwekkend ondervertegenwoordigd op politiek vlak.

Image
AGNÈS SADIKI NYABISOKI
Agnès Sadiki Nyabisoki: "Het project van 11.11.11 heeft me enorm geholpen. Aanvankelijk twijfelde ik om mezelf kandidaat te stellen. Maar na opleiding, coaching en mentoring werd ik aangemoedigd om toch verder te gaan."

Met een nieuw project draagt 11.11.11 nu bij aan een recorddeelname van Congolese vrouwen aan de verkiezingen, zowel kandidaten als kiezers. 

Samen met enkele lokale Congolese organisaties organiseerden we daarvoor een reeks opleidingen en sessies om kandidaten bijvoorbeeld over administratieve drempels te helpen, maar hen ook inhoudelijk te versterken. Zo’n ondersteunend netwerk is nodig. Want politiek zijn vrouwen in Congo zo goed als onzichtbaar. Nochtans staan ze in de frontlinie bij de vele uitdagingen die Congo rijk is of staan ze in de hoek waar de hardste klappen vallen.  

"Het project van 11.11.11 heeft me enorm geholpen. Aanvankelijk twijfelde ik om mezelf kandidaat te stellen. Maar na opleiding, coaching en mentoring werd ik aangemoedigd om toch verder te gaan. Dat was niet evident. Ook omwille van veiligheidsredenen ben ik het project dankbaar", getuigt verkiezingskandidate Agnès Sadiki Nyabisoki.

Maak opnieuw mee het verschil

Zoveel lichtpuntjes, daar krijgt een mens hoop van. Bedankt! Deze en zoveel andere realisaties waren nooit mogelijk zonder jouw steun. Dankzij jou draait de wereld weer wat beter. 

Maar hoop, dat is een werkwoord, het is actie ondernemen. En daarom blijven we ook in het nieuwe jaar strijden voor een menswaardig bestaan voor ieder1. Met een belangrijk verkiezingsjaar in aantocht zijn de uitdagingen opnieuw groot. Misschien wel groter dan ooit. De ongelijkheid neemt toe. Het verschil tussen arm en rijk was nog nooit zo groot. En dat moet stoppen. 

Ook in 2024 blijven we ongelijkheid bestrijden. Met internationale solidariteit als antwoord. We blijven focussen op oplossingen, blijven partners en activisten wereldwijd ondersteunen, en blijven druk zetten op politici en beleidsmakers. Dat doen we niet alleen. Wel samen met jou, met schenkers, moedige activisten, organisaties en vrijwilligers. Want als we onze krachten bundelen, worden we 1 sterke beweging die elke uitdaging de baas kan. En daarvoor is ook jouw steun nodig. Jij doet er keihard toe. Alles wat je doet, groot of klein, doet hoop leven. Daar mag je nooit aan twijfelen. En dus, maak jij opnieuw mee het verschil in 2024?  

Heel erg bedankt! 

Image
Els Hertogen directeur 11.11.11
Els Hertogen, directeur 11.11.11

 

Maak jij mee het verschil?

Doe nu een gift

 

PS: Als je een gift van minstens € 40 doet, geniet je van een belastingvermindering van 45%. Zo kost je gift in werkelijkheid slechts € 22.